100+ One Mark Questions For Class 12 Political Science Chapter 4 : Alternate (New) Centre Of Power

Here we have provided 100+ one mark Question for Students of 12th class from chapter 4, New Centre of Power which will help them in board exams. Here is the list of questions from chapter 4 New Centre of Power (Alternate Centre of Power) for the book world politics.

One-mark-Questions-class-12-political-science-chapter-4-new-centre-of-power


100+ One Mark Questions For Class 12 Political Science Chapter 4 : Alternate (New) Centre Of Power


One Mark Question: New Centre Of Power 


Question 1. When did the bipolar structure of world politics end?


Answer: In the early 90s.


Question 2. What is the full form of the EU?


Answer: the full form of the EU is the European union.


Question 3. What is the full form of ASEAN?


Answer: the full form of ASEAN is Association of South East Asian Nations.


Question 4. Under which plan America added financial help for reviving Europe's economy?


Answer: Under the "Marshall Plan".


Question 5. What is the full form of NATO?


Answer: North Atlantic Treaty Organization.


Question 6. When was the organisation for European economic cooperation established?


Answer: In 1948.


Question 7. When was the Council of Europe established?


Answer: In 1949.


Question 8. When was the European economic community formed?


Answer: In 1957.


Question 9. When was the European Union established?


Answer: In 1992.


Question 10. How many stars are there in the European Union flag?


Answer: 12 stars.


Question 11. What does 12 stars depict in the European union flag?


Answer: the circle of gold Star stands for solidarity and harmony between the peoples of Europe; the number 12 is traditionally the symbol of perfection, completeness and unity.


Question 12. Name the countries which have signed the treaty of Paris establishing the European coal and Steel company (ECSC)?


Answer: six West European countries: France , West Germany, Italy , Belgium, the Netherlands and Luxembourg. 


Question 13. Name the countries which have signed treaties of Rome establishing the European economic community and the European atomic energy community in 1957?


Answer: six West European countries: France , West Germany, Italy , Belgium, the Netherlands and Luxembourg.


Question 14. When did Denmark, Ireland and the United Kingdom join the European community?


Answer: In January 1973.


Question 15. When did the first direct election to the European parliament took place?


Answer: In June 1979.


Question 16. When did Greece join the European Community?


Answer: January 1981. 


Question 17. Which agreement abolishes border controls among the European community members?


Answer: Schengen agreement.


Question 18. When was the Schengen agreement signed?


Answer: in June 1985.


Question 19. When did Spain and Portugal join the European community?


Answer: in January 1986.


Question 20. When did unification of Germany take place?


Answer: in October 1990. 


Question 21. When was the treaty of Maastricht signed?


Answer: on 7 February 1992.


Question 22. Under which treaty European union was established?


Answer: Maastricht Treaty.


Question 23. When did Austria, Finland and Sweden join the European union?


Answer: January 1995.


Question 24. When was Euro, the new currency introduced in the 12 members of the European union?


Answer: January 2002.


Question 25. When did Bulgaria and Romania join the European union?


Answer: January 2007. 


Question 26. When did Slovenia adopt the Euro?


Answer: January 2007.


Question 27. What is the full form of WTO?


Answer: World Trade organisation.


Question 28. Name the members of the European Union having permanent seats in the UN security council?


Answer: Britain and France.


Question 29. How many nuclear warheads Britain and France have?


Answer: approximately 550 nuclear warheads.


Question 30. What is the full form of NAM?


Answer: Non Aligned Movement. 


Question 31. Name the members of ASEAN?


Answer: Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand etc.


Question 32. When Was ASEAN established?


Answer: in 1967.


Question 33. Which declaration was signed to establish ASEAN?


Answer: Bangkok Declaration.


Question 34. What is the strength of ASEAN?


Answer: Ten Members are there in ASEAN.


Question 35. What is 'ASEAN Way'?


Answer: a form of interaction that is informal, non-confrontational and cooperative. 


Question 36. When was ASEAN Regional Forum established?


Answer: in 1994. 


Question 37. What is ASEAN Regional Forum?


Answer: ASEAN Regional Forum is the organisation that carries out coordination of security and foreign policy. 


Question 38. Name the countries India has signed FTAs?


Answer: Singapore and Thailand.


Question 39. When did China end it's political and economic isolation?


Answer: In 1972.


Question 40. When did Deng Xiaoping announce 'open door policy'?


Answer: by 1978. 


Question 41. What are SEZs?


Answer: SEZs are special economic zones where foreign investors could set up enterprises.


Question 42. When did China take over Tibet?


Answer: In 1950.


Question 43. When did China and India evolve in border conflict for the first time?


Answer: In 1962.


Question 44. When did Rajiv Gandhi visit China?


Answer: in December 1988.


Question 45. Which country is the second largest contributor to the regular budget of the United Nations?


Answer: Japan.


Question 46. When did prime minister Manmohan Singh visit Japan?


Answer: December 2006. 


Question 47. What did America do to Stop spread of communism?


Answer: America propounded the "Truman Doctrine" to stop the spread of communism.


Question 48. What was the motive of "European regeneration program" presented by George Marshall (US secretary)?


Answer: George Marshall presented the European regeneration program to liberate Europe from hunger, poverty and economic disorder.


Question 49. Which treaty directs how the member states should prepare the annual budget?


Answer: Treaty of Luxembourg of 1970.


Question 50. When did Croatia join the European union?


Answer: on 1st July 2013.


Question 51. When did Britain brexit the European union?


Answer: On 31 January 2020.


Question 52. What is the current strength of the European union.


Answer: there are 27 members in EU.


Question 53. What is the Schengen agreement?


Answer: the Schengen agreement is a Treaty that led to the creation of an area of Europe in which internal border checks have been largely eliminated. It was signed on 14 June in 1985.


Question 54. What is SAARC?


Answer: SAARC (South Asian association for regional cooperation) is an economic and political association of 8 countries in South Asia.


Question 55. When was SAARC established?


Answer: on 8 December 1985.


Question 56. When was the conference of heads of state of South Asian countries held?


Answer: on 7th and 8th December 1985.


Question 57. Name the member countries of SAARC?


Answer: India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Maldives and Bhutan are the member countries of SAARC.


Question 58. Which country became the 8th member of SAARC on the 14th summit held in 2007?


Answer: Afghanistan.


Question 59. Who initiated the way for the birth of SAARC and when?


Answer: The initiative was taken by former President of Bangladesh Zia-ur-Rahman in April 1981.


Question 60. Where is the headquarter of SAARC?


Answer: the headquarter of SAARC is in Kathmandu, Nepal.


Question 61. Who is the current secretary general of SAARC?


Answer: its current secretary general is Asela Veerakoon of Sri Lanka.


Question 62. Where was the second summit of SAARC held?


Answer: Bengaluru, India.


Question 63. When was the secretariat of SAARC established?


Answer: on 16 January 1987.


Question 64. What is the tenure of secretary general of Secretariat SAARC?


Answer: 2 years.


Question 65. What is full form of SAPTA?


Answer: South Asian preferential trade agreement.


Question 67. When was SAPTA signed?


Answer: SAPTA was signed at the 7th summit held in Dhaka in April 1993.


Question 68. When was SAPTA implemented?


Answer: from December 1995.


Question 69. Where is the head office of ASEAN?


Answer: Jakarta (Indonesia).


Question 70. What does the logo on ASEAN flag represent?


Answer: The ASEAN logo on ASEAN flag with 10 stalks of paddy in a circle pointing to the 10 members. The circle represents unity of purpose.


Question 71. When did China become a Republican country?


Answer: on 1st October 1949.


Question 72. When did China get permanent membership in the UN security council?


Answer: On 26th October 1971.


Question 73. What was the second revolution in the Chinese economy?


Answer: after Mao's death in 1976 the leader Deng Xiaopeng created an open door policy, which China called the second revolution.


Question 74. What is the 

 BRICS?


Answer: BRICS is a group of five countries Brazil, Russia, India, China and South Africa.


Question 75. Why is BRICS also known as R-5?


Answer: it is also known as R-5 because the name of the currency of these five countries starts with 'R'.


Question 76. Name the founding member of BRICS?


Answer: Brazil, Russia, India and China.


Question 77. When was BRICS established?


Answer: established in 2009.


Question 78. When and where was the first formal meeting of BRICS held?


Answer: First formal summit of BRIC took place in Yekaterinburg, Russia On 16 June 2009.


Question 79. When did South Africa join BRIC?


Answer: On 24 December 2010.


Question 80. Name the Bank established by BRICS?


Answer: NDB (New Development Bank)


Question 81. When was NDB established?


Answer: in 2014, during the 6th summit in Portaleja, Brazil BRICS leaders signed an agreement to establish a New Development Bank.


Question 82. Where is the headquarter of the New Development Bank?


Answer: Shanghai, China.


Question 83. When did Japan sign a security treaty with the US?


Answer: in 1951.


Question 84. When did Japan become a member of OECD?


Answer: 1964. 


Question 85. What is the full form of OECD?


Answer: The full form of OECD is "organisation for economic cooperation and development".


Question 86. When did the prime minister of Japan visit India?


Answer: in April 2005.


Question 87. When was the India-Japan comprehensive economic partnership agreement signed?


Answer: in 2011.


Question 88. When did prime minister Narendra Modi visit Japan?


Answer: August 2014.


Question 89. When was the Japan-India coordination forum for the development of North East India signed?


Answer: in 2017.


Question 90. What does the name Israel mean?


Answer: Israel means "a nation that is dear to God".


Question 91. What was the "Cianism" Movement?


Answer: for the first time in 1900, the demand for "Israel self government" arose, which was named the Cianism Movement.


Question 92. How did Britain support the demand for a separate country for the Jews?


Answer: Britain supported the demand for a separate country for the Jewish by declaring "well force".


Question 93. When did Israel declare themselves an independent country?


Answer: on 14 May 1948.


Question 94. What is the capital of Israel?



Answer: Jerusalem.


Question 95. When did India officially recognise Israel?


Answer: On 17 September 1950.


Question 96. When were India's diplomatic relations established with Israel?


Answer: 1992.


Question 97. When did Israeli president Ariel Sharon visit India?


Answer: In 2013.


Question 98. When did Indian president Pranab Mukherjee visit Israel?


Answer: In 2015.


Question 99. When did PM Narendra Modi visit Israel?


Answer: in July 2017.


Question 100. When did South Korea and North Korea become members of the United Nations?


Answer: on 17th September 1991.


Post a Comment

Newer Older