(80+) 1 Mark Questions For Class 12 Chapter 2 The End of Bipolarity

 Here we have provided 1 mark Questions from chapter 2 of Political Science Class 12, These questions will help students to score 100% marks in board exams as well as a good result of CUET. The End Of Bipolarity Is chapter 2 of World politics book of class 12. 1 mark Questions for class 12 Political Science chapter 2

1-mark-questions-for-class-12-political-science-chapter-2-the-end-bipolarity

(80+) Class 12 Political Science 1 Mark Questions Chapter 2 The End of Bipolarity


End Of Bipolarity: 1 Mark Questions 


Question 1. When did the wall of Berlin collapse? 

Answer: 9 November 1989


Question 2. What did the Berlin Wall symbolise? 

Answer: The Berlin wall symbolised the division between the capitalist and the communist world. 


Question 3. When was the Berlin wall built and why?  

Answer: The Berlin wall was built in 1961 to separate East Berlin from west Berlin.


Question 4. Who was Vladimir Lenin? 

Answer: He was the founder of bolshevik communist party.


Question 5. Who led the Russian revolution of 1917? 

Answer: Vladimir Lenin.


Question 6. When did the USSR come into being?

Answer: USSR came into being after the socialist revolution in Russia in 1917.


Question 7. What do you understand by socialist bloc?

Answer: After the second World war East European countries that the Soviet army had liberated from the fascist forces came under the control of the USSR. This group of countries was called the "second world" or the socialist bloc.


Question 8. What was the Warsaw Pact?

Answer: Warsaw Pact was a military alliance with the Soviet bloc.


Question 9. Write any one characteristic of socialist economy?

Answer: All the productive assets are owned and controlled by the state.


Question 10. When did the Soviet started invading Afghanistan? 

Answer: in 1979. 


Question 11. When did Mikhail Gorbachev become general secretary of the communist party of the Soviet union? 

Answer: In 1985 


Question 12. Who initiated the policy of economic and political reforms and democratization? 

Answer: Mikhail Gorbachev. 


Question 13. Under whose leadership Russia, Ukraine and Belarus declared that the Soviet union was disbanded? 

Answer: Under the leadership of Boris Yeltsin in December 1991. 


Question 14. What is the full form of CIS? 

Answer: commonwealth of independence States. 


Question 15. Who inherited a permanent seat in the UN security council after the disintegration of the USSR? 

Answer: Russia. 


Question 16. Who proposed Asian collective security system? 

Answer: Leonid Brezhniev. 


Question 17. Who was the last leader of the Soviet union? 

Answer: Mikhail Gorbachev. 


Question 18. Which two policies stopped the arms race with the US? 

Answer: ( a) Perestroika ( b) Glasnost


Question 19. What do you understand by Perestroika? 

Read More : Bricks Beads And Bones All important 1 mark questions 

Answer: Perestroika was an economic policy introduced by Mikhail Gorbachev.


Question 20. Do you understand by Glasnost?

Answer: Glasnost means openness.


Question 21. When was Mikhail Gorbachev elected as general secretary of communist party of the Soviet union? 

Answer: in March 1985. 


Question 22. Who appoints Boris Yeltsin as the head of communist party and where? 

Answer: Mikhail Gorbachev points to Boris Yeltsin as head of the communist party in Moscow. 


Question 23. When did the independence movement begin in Lithuania? 

Answer: In 1988.


Question 24. When did the Soviet Union declare that the Warsaw Pact members are free to decide their own future? 

Answer: in 1989.


Question 25. In February 1990 who called the Soviet parliament (Duma) to permit multi party politics? 

Answer: Mikhail Gorbachev.


Question 26. Which country declared its independence first in March 1990? 

Answer: Lithuania. 


Question 27. When did the Russian parliament declare its independence from the Soviet union? 

Answer: in June 1990. 


Question 28. Who becomes president of Russia and when? 

Answer: Boris Yeltsin in June 1991.


Question 29. When did Baltic countries join NATO? 

Answer: in March 2004 (Estonia Latvia and Lithuania).


Question 30. When did Mikhail Gorbachev resign as the President of the Soviet union?

Answer: 25 December 1991. 


Question 31. What is the full form of the IMF? 

Answer: International Monetary Fund.


Question 32. What is the full form of NATO?

Answer: The full form of NATO is the North Atlantic Treaty Organisation.


Question 33. Who was the first elected president of Russia? 

Answer: Boris Yeltsin.


Question 34. What is shock therapy?

Answer: Shock Therapy is a painful process of transition from an authoritarian socialist system to a democratic capitalist system. 


Question 35. When was shocked therapy introduced? 

Answer: In the 1990s.


Question 36. What was "the largest garage sale in history"? 

Answer: When the large state controlled industries almost collapsed in Russia, about 90% of East industries were put up for sale to private individuals and companies. Since this was carried out through market forces and not by government directed industrial policies it led to the virtual disappearance of entire industries, this was called the "largest gear or sale in history". 


Question 37. How did the economy of Russia revive? 

Answer: The reason for the revival of Russia was the export of natural resources like oil, natural gas and minerals.


Question 38. When did Balkan republic of Yugoslavia break apart with several provinces like Croatia, Slovenia and Bosnia and Herzegovina? 

Answer: After 1991.


Question 39. How many bilateral agreements are signed between India and Russia as part of the Indo-Russian strategic agreement of 2001? 

Answer: More than 80 agreements are signed.


Question 40. Name the countries having Veto power?

Answer: America, Russia, England, France and China. 


Question 41. What was the ideology of the Soviet political system?

Answer: socialism/communism.


Question 42. Which party dominated the Soviet Union's political system? 

Answer: Communist party of USSR.


Question 43. What was the total length of the Berlin Wall? 

Answer: It was about 150 kilometres.


Question 44. Which country was the first to give its citizens the "right to work"? 

Answer: Russia. 


Question 45. When did Mikhail Gorbachev resign as president of communist party?

Answer: 25 December 1991.


Question 46. When did the Soviet Union disintegrated? 

Answer: On 25 December 1991.


Question 47. When did withdrawal of Soviet forces from Afghanistan begin?

Answer: In May 1988.


Question 48. When East and West Germany reunified? 

Answer: In October 1990.


Question 49. What is the full form of the Russian intelligence department KGB? 

Answer: Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti.


Question 50. When was Vladimir Putin elected as president of Russia? 

Answer: In March 2000.


Question 51. When did Russia and India sign a friendship treaty? 

Answer: In 1971.


Question 52. When did India and Russia declare the Indian ocean as an "area of peace"?

Answer: In 1979.


Question 53. When did Russia give Sukhoi 30 to India?

Answer: In 1994.


Question 54. Which agreement was signed in 2001 between India and Russia against terrorism?

Answer: "strategic cooperation".


Question 55. When did India celebrate the "year of Russia"?

Answer: In 2008.


Question 56. When did Russia celebrate the "year of India"?

Answer: In 2009.


Question 57. When did the prime minister of India visit Kazakhstan?

Answer: In April 2011.


Question 58. How Russia helped India in space missions?

Answer: Russia helped the space industry by providing cryogenic rockets.


Question 59. When did monarchy End in Afghanistan?

Answer: In 1973.


Question 60. Who became the prime minister of Afghanistan after the end of monarchy?

Answer: Mohammed Dawood.


Question 61. Under which agreement Soviet forces were withdrawn from Afghanistan in 1988?

Answer: Under Geneva agreement.


Question 62. Who launched the "operation enduring freedom"?

Answer: President George W. Bush launched the operation enduring freedom.


Question 63. When was al qaeda chief Osama bin Laden killed and where? 

Answer: al qaeda chief Osama bin Laden was killed in a military operation in Abbottabad Pakistan on 2nd May 2011.


Question 64. When did Ashraf Ghani Ahmadzai was elected as president of Afghanistan?

Answer: on 19 September 2014.


Question 65. When did the Iraqi army attack Kuwait?

Answer: On 2nd August 1990.


Question 66. What is computer war or video game war?

Answer: In Operation desert storm US used technology, smart bombs etc. so this war was called a "computer war", due to the worldwide TV broadcast this war turned into a video game war.


Question 67. What was the target of the Operation Desert Storm?

Answer: The the target of operation Desert storm was to force Iraq to withdraw its forces from Kuwait by bombing roads, railways, airports, energy resources, arsenals and oil plants.


Question 68. When was Saddam Hussein hanged?

Answer: On 30 December, 2006.


Question 69. What is democratization?

Answer: Adoption of a democratic system is called democratization.


Question 70. What is the other name for the commonwealth of independent States?

Answer: Russian commonwealth.


Question 71. Where is the headquarters of the Commonwealth of Independent States?

Answer: Minsk (Belarus).


Question 72. When did Georgia become a member of the Commonwealth of Independent States?

Answer: In 1993.


Question 73. Where is the headquarters of the inter-parliamentary council?

Answer: It's headquarter is in St. petersburg.


Question 74. When did the Arab Revolution start?

Answer: On 18 September, 2010.


Question 75. Who started the Arab Revolution?

Answer: Arab Revolution was started by a fruit seller "Mohammed Bouzzi", who committed suicide after being saddened by police corruption and misbehaviour.


Question 76. What was the slogan of Arab Revolution?

Answer: The slogan of the Arab Revolution was the "call of the people - the end of the rule".


Question 77. Which revolution of 2010 served to ignite the Arab spring?

Answer: Kyrgyz Revolution.


Question 78. When did time magazine award opponents the title of "the person of the year"?

Answer: December 2011.


Question 79. Which German politician recognised the uprising in Arab and Islamic countries as "the third wave of democracy"?

Answer: Kenan Engin.


Question 80. Who won the 2011 Nobel peace prize?

Answer: Tawakkol Karman.

Post a Comment

Newer Older